czwartek, 22 sierpnia 2013

Pieczona dorada

Po ostatnich mięsnych aferach , zastanawiam się nad przejściem na wegetarianizm . Choć powiem szczerze , co mięcho to mięcho ;) Tymczasem w trakcie rozważania "za" i "przeciw"........ na stole królują rybki .
Tym razem dorada , pyszna , mało ości , szybko się piecze , po prostu idealna na letni obiadek choć zimą też będzie nieźle smakowała :)

Składniki :
  • dorada
  • koperek
  • cytryna
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • coś do obiadu : ziemniaczki , kalafior i pomidor dla kontrastu :)
Skórę dorady nacinamy nożem aby przyprawy przeszły całe mięsko .
Skrapiamy sokiem z cytryny , olejem , przyprawiamy solą i pieprzem .
Na papier do pieczenia układamy plastry cytryny , gałązki koperku , układamy rybkę , na górę dajemy cytrynę , koperek i zawijamy .
 Wkładamy do nagrzanego do 180 stoppni piekarnika na 30 minut .
Podajemy z czym chcemy bo rybka i tak gra główną rolę :)
Smacznego !

1 komentarz:

  1. Jedna z moich ulubionych ryb:) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)