niedziela, 30 grudnia 2012

Sernik wiedeński z polewą czekoladową

 Sernik dla mnie idealny , sama masa serowa bez ciasta . Robi się szybko łatwo i przyjemnie . No i smak wylizywanej miski po masie sernikowej...  bezcenny ... :)

Składniki :
(porcja na dużą blachę 25x40cm)

  • 1,5 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego ( ja przecisnęłam trzykrotnie przez praskę do ziemniaków )
  • 10 jajek 
  • 1 kostka masła ( taka nie oszukana 250 g) 
  • 2 budynie waniliowe
  • 1,5 szkl. cukru
Twaróg przecisnąć lub zmielić , dodać żółtka i rozpuszczone masło , wymieszać .
Białka ubić na puch pod koniec dodać 0,5 szkl. cukru .
Do masy serowej dodać proszek budyniowy , cukier i na koniec ubite białka .
Wymieszać delikatnie aby  zostało jak najwięcej powietrza w cieście . Można dodać bakalie , ja lubię sernik bez dodatków więc nie dodaję ;)
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5 godziny .
Studzić przy uchylonych drzwiczkach  piekarnika .

Po wystudzeniu polać polewą czekoladową :
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 10 łyżek mleka 
Tabliczki czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej , mleko i mieszać do rozpuszczenia .
Po lekkim wystudzeniu rozprowadzić na serniku .
Można posypać wiórkami kokosowymi lub inną posypką dekoracyjną , jednak niezależnie od dekoracji sernik zniknie w mgnieniu oka więc nie warto się z nią starać ;)
Smacznego !

11 komentarzy:

  1. Smacznie i zachęcają wygląda ten kawałek wypieku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakuje pysznie , zapewniam :)
    I tym sposobem z odchudzania poświątecznego nici ;(

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna sernikowa klasyka. Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też zawsze wylizuję miskę po masie sernikowej ;) Twoje ciacho wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o jakich wymiarach ma być blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Blaszka o wymiarach 25cm x 40 cm . Jak będzie troszkę mniejsza to serniczek będzie wyższy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem w trakcie pieczenia serniczka :) Masa była cudownie gładka i puszysta, w smaku rewelacyjna!!!
    A uśmiałam się podczas mieszania...:) Okazało się, że mam za małą misę i musiałam na szybko kombinować jakiś pojemnik, by zmieszać białka z serem ;)
    Ahh... Pachnie w całym bloku :) Mam nadzieję, że sąsiedzi się nie zbiegną, a dla męża zostanie coś na wieczór, gdy wróci z delegacji :)
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. WOW !!! No to super no i trzymam kciuki aby mąż też skosztował ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)