niedziela, 1 lipca 2012

Pesto z liści rzodkiewek z surówką

Naczytałam się sporo o zaletach jakie mają liście rzodkiewki . Zawsze lądują w koszu a tu się okazało , że wyrzucamy bombę witaminową .
Liście rzodkiewki są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Zawartość tych składników jest kilka razy wyższa niż w korzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin . Jest to około 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny a także wapnia i żelaza niż szpinak. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystanie tego cuda w naszej kuchni . 
Można dodawać same liście do sałatek ale można zrobić z nich pesto z dodatkiem pestek słonecznika , które dodatkowa wzbogacą wartości odżywcze :) 
Takie pesto można dodać do kanapek , wymieszać z ugotowanym makaronem , ja dodałam do surówki tutaj przepis   , wyszło całkiem pysznie :)

Składniki :
  • 2 pęczki liści z rzodkiewki
  • garść pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz 
  • sok z cytryny
Liście oderwać , umyć mają dużo piasku , wrzucić do blendera . Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni wrzucić do liści , dodać czosnek , wlać oliwę , sok z cytryny , posolić ,
 popieprzyć i zmiksować blenderem . Ilością oliwy można regulować pożądaną gęstość . Doprawić wg uznania :)
Jeść na zdrowie !
Smacznego !

1 komentarz:

  1. Ja jeszcze robię z nich przepyszną zupę :) (przepis dałam na moim blogu jakby co ;) )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)