Liście rzodkiewki są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Zawartość tych składników jest kilka razy wyższa niż w korzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin . Jest to około 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny a także wapnia i żelaza niż szpinak. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystanie tego cuda w naszej kuchni .
Można dodawać same liście do sałatek ale można zrobić z nich pesto z dodatkiem pestek słonecznika , które dodatkowa wzbogacą wartości odżywcze :)
Takie pesto można dodać do kanapek , wymieszać z ugotowanym makaronem , ja dodałam do surówki tutaj przepis , wyszło całkiem pysznie :)
Składniki :
- 2 pęczki liści z rzodkiewki
- garść pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
popieprzyć i zmiksować blenderem . Ilością oliwy można regulować pożądaną gęstość . Doprawić wg uznania :)
Jeść na zdrowie !
Smacznego !
Ja jeszcze robię z nich przepyszną zupę :) (przepis dałam na moim blogu jakby co ;) )
OdpowiedzUsuń