poniedziałek, 9 lipca 2012

Meksykańska Quesadilla w letniej odsłonie

Lato w pełni i z braku ochoty na ciężkie jedzenie polecam Meksykańską Quesadillę w letniej osłonie . Dzięki świeżym warzywom jest lekka , pyszna i zaspakaja letni głód :)

Składniki :
  • 2 tortille
  • 3 plastry sera
  • 3 plastry szynki
  • 1 pomidor
  • 2 rzodkiewki
  • liście szczawiu (może być sałata lub inna zielenina np. szpinak) 
  • cebulka dymka 
  • koperek
  • gesty jogurt ( pół szklanki)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Rozgrzewamy patelnię teflonową . Rozkładamy tortillę a na niej ser i szynkę na zakładkę , przykrywamy drugą tortillą . Kładziemy na patelnię , po kilku minutach odwracamy na drugą stronę . Tortille mają się podgrzać do takiego stopnia aby ser w środku zrobił się rozciągliwy :)

Jogurt mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku , solą i pieprzem .
Pomidory , rzodkiewkę i cebulkę kroimy w plasterki . Koperek siekamy , zieleninę zostawiamy w całości .

Wykładamy ciepła qesadillę na talerz ,  jej połowę smarujemy sosem jogurtowym i układamy połowę warzyw .

Zawijamy drugą połową i wykładamy resztę warzyw oraz sos majonezowy . Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem .

Smacznego !



1 komentarz:

  1. Ale pysznie wygląda, a ja taka głodna, dobrz że za kilka dni w lidlu tydzień meksykański, bo uwielbiam tą kuchnię:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)