sobota, 21 lipca 2012

Młoda kapusta z pomidorami .

Sezon na młodą kapustkę jeszcze się nie skończył . Korzystając z jej sezonowości  polecam połączenie jej ze świeżymi pomidorkami . Już są tanie więc można spokojnie używać 
do gotowania :) 
Tak przygotowana kapusta nadaje się jako samodzielne danie do zjedzenia 
np. z chlebkiem lub jako dodatek do dania obiadowego .
Składniki :
  •  młoda kapusta - mała główka
  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • sól 
  • pieprz
Pomidory obrać ze skórki . W tym celu na pomidorach naciąć skórkę , włożyć do głębokiej miski i zalać gorącą , gotującą się wodą . Po 3 minutach odlać wodę i zalać pomidory zimną wodą , po chwili odlać , zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę .
Kapustę poszatkować , włożyć do garnka , włożyć pomidorki , wlać wodę aby sięgała do 1/3 wysokości wkładu . Posolić i popieprzyć wg uznania . Gotować ok. 20-30 minut , czas gotowania zależy od kapusty i naszych upodobań .  Pod koniec gotowania przygotować zasmażkę, w tym celu :
- cebulkę pokroić w kostkę , podsmażyć na patelni , dodać mąkę i wlać do gotującej się kapusty .
Przyprawić ewentualnie do smaku , wrzucić posiekany koperek , zamieszać , wyłączyć , zajadać :)
Smacznego !

2 komentarze:

  1. bardzo lubię taką kapustę...ale mi smaku zrobiłas ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam , naprawdę warto korzystać dopóki jest jeszcze młoda ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)