Przyszła ochota na pieczone ziemniaczki . Taka dietetyczna ;) odmiana frytek .
Szybki obiad bez długiego stania przy kuchni , upały dają się we znaki , ufff jak gorąco !
Najwięcej czasu zajęło przygotowanie kapusty z pomidorami , na jej temat pisałam tutaj . Reszta jest prosta i szybka do zrobienia , samo się piecze a nam pozostaje
przyjemność jedzenia .
- udka z kurczaka
- ziemniaki
- sól
- pieprz
- curry
- papryka ostra
- świeże listki oregano
- zioła prowansalskie
- oliwa
- kapusta przygotowana wg tego przepisu
Skropić oliwą , posypać przyprawami i świeżymi gałązkami oregano .
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika .
Piec ok 1,5 godziny , (od czasu do czasu przewracać)do zrumienienia mięsa i ziemniaków .
Podawać z kapustą lub innym mokrym dodatkiem .
Smacznego !
Do tak długiego pieczenia lepiej nada się olej rzepakowy niż oliwa - olej jest stabilniejszy, nie przypala się tak łatwo i nie traci tak szybko swoich właściwości.
OdpowiedzUsuńTak , masz rację można użyć oleju rzepakowego . Mi zależało na śródziemnomorskim smaku , dlatego oliwa i zioła prowansalskie .
UsuńSwoją drogą olej rzepakowy to wciąż niedoceniany nasz Skarb Narodowy ;)
O widzisz, dobrze powiedziane :) Na szczęście świadomość rośnie. Tylko czasem trzeba tak łopatologicznie wytłumaczyć: nad Morzem Śródziemnym ryb w diecie dostatek, to i omega-3 nie trzeba dostarczać. My dostęp do ryb mamy mniejszy, to nam matka natura dała bogaty w omega-3 rzepak ;) Pozdrawiam!
Usuń