niedziela, 29 lipca 2012

Zapiekane ziemniaczki z kurczakiem

               Przyszła ochota na pieczone ziemniaczki . Taka dietetyczna ;) odmiana frytek .
Szybki obiad bez długiego stania przy kuchni , upały dają się we znaki , ufff jak gorąco ! 
Najwięcej czasu zajęło przygotowanie kapusty z pomidorami , na jej temat pisałam tutaj  . Reszta jest prosta i szybka do zrobienia , samo się piecze a nam pozostaje 
 przyjemność jedzenia .

 
Składniki :
  • udka z kurczaka
  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • papryka ostra
  • świeże listki oregano
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • kapusta przygotowana wg tego przepisu
Udka z kurczaka razem z obranymi ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki ułożyć na blasze z piekarnika .
Skropić oliwą , posypać przyprawami i  świeżymi gałązkami oregano .
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika .
Piec ok 1,5 godziny , (od czasu do czasu przewracać)do zrumienienia mięsa i ziemniaków .
Podawać z kapustą lub innym mokrym dodatkiem .
 Smacznego !

3 komentarze:

  1. Do tak długiego pieczenia lepiej nada się olej rzepakowy niż oliwa - olej jest stabilniejszy, nie przypala się tak łatwo i nie traci tak szybko swoich właściwości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , masz rację można użyć oleju rzepakowego . Mi zależało na śródziemnomorskim smaku , dlatego oliwa i zioła prowansalskie .
      Swoją drogą olej rzepakowy to wciąż niedoceniany nasz Skarb Narodowy ;)

      Usuń
    2. O widzisz, dobrze powiedziane :) Na szczęście świadomość rośnie. Tylko czasem trzeba tak łopatologicznie wytłumaczyć: nad Morzem Śródziemnym ryb w diecie dostatek, to i omega-3 nie trzeba dostarczać. My dostęp do ryb mamy mniejszy, to nam matka natura dała bogaty w omega-3 rzepak ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)