Polecam jednak spróbować temu , kto jeszcze tego nie robił bo ten kto już jadł , wprowadził to danie zapewne na stałe do swojego menu .
Kurczak pieczony w ten sposób ma niesamowicie wilgotne mięsko a jednocześnie chrupiącą i brązową skórkę , no po prostu mniammmmm :)
Takiego kurczaka można spałaszować z samym pieczywkiem lub jako pełne danie obiadowe z ziemniaczkami i kapustką przygotowaną w ten sposób .
Naprawdę polecam ten sposób pieczenia kurczaka ! Oprócz jego walorów smakowych i wizualnych posiada również walory niskokaloryczne co w okresie letnim nie jest bez znaczenia ;)
Składniki :
- 1 cały kurczak
- 1 butelka piwa
- przyprawa do kurczaka (już gotowa) lub przyprawy wg własnego gustu np.sól, pieprz, papryka czerwona ,tymianek , czosnek .
- olej
Butelkę namoczyć w wodzie i wyczyścić z wszelkich naklejek .
W dniu pieczenia wyjmujemy kurczaka , z butelki odlewamy połowę piwa do kubka . Kurczaka nadziewamy na butelkę tak aby szyjka z butelki wystawała z boku szyjki kurczaka . Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .
Pieczemy ok. 2 godzin w zależności od wielkości kurczaka , polewając w czasie pieczenia wytworzonym sosem i wcześniej odlanym piwem .
Po upieczeniu należy wyjąć kurczaka z piekarnia , nie zdejmować z butelki przez 15-20 minut aby wszystkie soki zdążyły się wchłonąć do mięska .
Moja propozycja podania z ziemniaczkami i kapustką :)
Smacznego !
Pierwsze słyszę o takim sposobie pieczenia. Niesamowite ;D
OdpowiedzUsuńzawsze mi się podobał ten kurczak. muszę go zrobić, bo kusi mnie niesamowicie.
OdpowiedzUsuńPolecam naprawdę ! Rewelacyjny smak . Właśnie swojego wstawiam do piekarnika , rodzince tak zasmakował , że dzisiaj będzie replay :)
UsuńDo odlanego piwka dodałam łyżeczkę miodu ,myślę , że ten dodatek dodatkowo pomoże ozłocić skórkę ;)
Napiszę potem jak wyszło.
N o i opłacało się . Po dodaniu miodu do piwa skórka zrobiła się jeszcze bardziej chrupiąca ze słodkawym posmakiem . Pychotka :)
OdpowiedzUsuńkurczak z piwem pychota,polecam jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuń