sobota, 21 lipca 2012

Niedzielny obiad na butelce

To danie już wiele razy gościło na różnych blogach , więc nie będę się rozpisywała bo..... Ameryki nie odkryłam ;) 
Polecam jednak spróbować temu , kto jeszcze tego nie robił bo ten kto już jadł , wprowadził to danie zapewne na stałe do swojego menu . 
Kurczak pieczony w ten sposób ma niesamowicie wilgotne mięsko a jednocześnie chrupiącą             i brązową skórkę , no po prostu mniammmmm  :)
Takiego kurczaka można spałaszować z samym pieczywkiem lub jako pełne danie obiadowe z ziemniaczkami i kapustką przygotowaną w ten sposób .
Naprawdę polecam ten sposób pieczenia kurczaka ! Oprócz jego walorów smakowych i wizualnych posiada również walory niskokaloryczne co w okresie letnim nie jest bez znaczenia ;)


Składniki :  
  • 1 cały kurczak
  • 1 butelka piwa
  • przyprawa do kurczaka (już gotowa) lub przyprawy wg własnego gustu np.sól, pieprz, papryka czerwona ,tymianek , czosnek .
  • olej
Kurczaka dzień wcześniej naoliwić, natrzeć przyprawami i przechować w lodówce .
Butelkę namoczyć w wodzie i wyczyścić z wszelkich naklejek .
W dniu pieczenia wyjmujemy kurczaka , z butelki odlewamy połowę piwa do kubka . Kurczaka nadziewamy na butelkę tak aby szyjka z butelki wystawała z boku szyjki kurczaka . Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika . 
Pieczemy ok. 2 godzin w zależności od wielkości kurczaka , polewając w czasie pieczenia wytworzonym sosem i wcześniej odlanym piwem .
Po upieczeniu należy wyjąć kurczaka z piekarnia , nie zdejmować z butelki przez 15-20 minut aby wszystkie soki zdążyły się wchłonąć do mięska .

 Moja propozycja podania z ziemniaczkami i kapustką  :)

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Pierwsze słyszę o takim sposobie pieczenia. Niesamowite ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze mi się podobał ten kurczak. muszę go zrobić, bo kusi mnie niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam naprawdę ! Rewelacyjny smak . Właśnie swojego wstawiam do piekarnika , rodzince tak zasmakował , że dzisiaj będzie replay :)
      Do odlanego piwka dodałam łyżeczkę miodu ,myślę , że ten dodatek dodatkowo pomoże ozłocić skórkę ;)
      Napiszę potem jak wyszło.

      Usuń
  3. N o i opłacało się . Po dodaniu miodu do piwa skórka zrobiła się jeszcze bardziej chrupiąca ze słodkawym posmakiem . Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczak z piwem pychota,polecam jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)