Składniki :
- pół główki kapusty (jeszcze młodej:)
- ok. 1 kg. żeberek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 6 ziemniaków
- pęczek koperku
- przyprawy do żeberek (sól,pierz,papryka czerwona,cząber,kminek i takie tam zależy co kto lubi:)
- olej do smażenia
Cebulkę kroimy w kosteczkę , czosnek również .
Kapustę szatkujemy .
Ziemniaki kroimy w kosteczkę.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy żeberka na złoty kolor . Podsmażone przekładamy do większego garnka .
Na końcu podsmażamy cebulkę i czosnek , dodajemy do żeberek . Wlewamy wino czekamy chwilkę aż odparuje , przykrywamy i dusimy ok. 5 minut . Następnie zalewamy wodą do połowy żeberek i dusimy ok. 1,5 godź . Czas duszenia zależy od wielkości żeberek , moje były extra duże więc potrzebowały więcej czasu .Sprawdzamy stan wody , w przypadku wyparowania dolewamy .
Jak żeberka już będą prawie miękkie , wrzucamy kapustę i gotujemy ok. 30 minut - czas zależy od "młodości" kapusty .
Jak kapusta będzie prawie miękka wrzucamy ziemniaki . Gotujemy ok. 10 minut . Doprawiamy do smaku , wrzucamy posiekany koperek i podajemy .
Jeżeli ktoś lubi "konkretniejsze" danie , może dodać zasmażki .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)