sobota, 14 lipca 2012

Żeberka jednogarnkowe

No i zaczął się długo wyczekiwany urlop , hurra!!! :))) Tylko pogoda jakaś taka chłodna , gdzie te upały jak człowiek do pracy chodził ? Z powodu ochłodzenia klimatu , takie podanie żeberek przyjemnie ociepla i jednocześnie ich smak utrwala w nas przekonanie , że to jednak nadal lato....... :)
 Składniki :
  • pół główki kapusty (jeszcze młodej:)
  • ok. 1 kg. żeberek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 szkl.  czerwonego wytrawnego wina
  • 6 ziemniaków
  • pęczek koperku
  • przyprawy do żeberek (sól,pierz,papryka czerwona,cząber,kminek i takie tam zależy co kto lubi:)
  • olej do smażenia
Żeberka kroimy w poprzek kości , przyprawiamy , odstawiamy .
Cebulkę kroimy w kosteczkę , czosnek również .
Kapustę szatkujemy .
Ziemniaki kroimy w kosteczkę.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy żeberka na złoty kolor . Podsmażone  przekładamy do większego garnka .

Na końcu podsmażamy cebulkę i czosnek , dodajemy do żeberek . Wlewamy wino czekamy chwilkę aż odparuje , przykrywamy i dusimy ok. 5 minut . Następnie zalewamy wodą do połowy żeberek i dusimy ok. 1,5 godź . Czas duszenia zależy od wielkości żeberek , moje były extra duże więc potrzebowały więcej czasu .Sprawdzamy stan wody  , w przypadku wyparowania dolewamy .
Jak żeberka już będą prawie miękkie , wrzucamy kapustę i gotujemy ok. 30 minut - czas zależy od "młodości" kapusty .
Jak kapusta będzie prawie miękka wrzucamy ziemniaki . Gotujemy ok. 10 minut . Doprawiamy do smaku , wrzucamy posiekany koperek i podajemy .
Jeżeli ktoś lubi "konkretniejsze" danie , może dodać zasmażki .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)