poniedziałek, 11 czerwca 2012

Surówka z młodej kapusty z chrzanem

      Przy okazji kiszenia ogórków odkryłam niezwykłe walory smakowe  świeżego korzenia chrzanu.    
Okazuje się , że chrzan pod względem swoich  właściwości bakteriobójczych , zajmuje trzecie miejsce w kolejce za czosnkiem i cebulą ! 
Jak by tego było mało zawiera witaminę C  , prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu. Do kompletu zawiera również fosfor, wapń,  sód, siarkę , żelazo, mangan oraz  fitoncydy i magnez .
Korzystając z okazji sezonu na młodą kapustę  polecam surówkę , w której z powodzeniem można przemycić tarty chrzan . Taka surówka jest nie tylko smaczna i lekka ( co w sezonie letnim nie jest bez znaczenia ;) ale również ze względów właściwości kapusty jest również bombą witaminową . Kapusta bowiem oprócz wielu witamin i składników mineralnych zawiera dużą ilość siarki , która korzystnie wpływa na zdrowe włosy , paznokcie i cerę . W kapuście znajdują się substancje , które zapobiegają rozwojowi nowotworów !
Myślę , że po takim wstępnie już nikogo nie muszę namawiać na tą surówkę :)

 Składniki :
 - nie podaję ilości bo to zależy od własnych upodobań i możliwości konsumpcyjnych ;)
  • młoda kapusta 
  • marchew
  • cebulka dymka
  • korzeń chrzanu
  • ogórek małosolny 
  • sok z cytryny lub ocet winny (zależy co kto lubi)
  • miód ( troszkę do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek Monini
Kapustę poszatkować . Marchew , chrzan , ogórek zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Cebulkę ze szczypiorkiem pokroić . Wszystko wymieszać w misce , polać odrobiną miodu , oliwą , sokiem z cytryny , doprawić solą i pieprzem , wygnieść , wymieszać i zajadać na zdrowie !

Smacznego !

2 komentarze:

  1. mniam:)
    na sam widok cieknie ślinka
    Zrobię taką surówkę na pewno!!!
    Jestem pod wrażeniem Twoich pomysłów
    BW

    OdpowiedzUsuń
  2. wypróbowałam - godna polecenia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)