poniedziałek, 4 czerwca 2012

Szparagowa przystawka

Korzystając z sezonu na szparagi , który niebawem niestety się skończy proponuję przystawkę z tego smacznego warzywka . Przystawkę przygotowuje się szybko a efekt ? ...mniam.......
Z racji oszczędności czasu , jak zwykle mamy go bardzo mało , proponuję zapiec warzywa w piekarniku . Dla osób , które nie mają piekarnika ;) proponuje podsmażyć na patelni grillowej . Efekt będzie podobny ale trzeba poświęcić więcej czasu , więc jak kto woli :)

Składniki:
  • szparagi zielone 
  • cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella 
  • ocet balsamiczny
  • cukier brązowy
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • oliwa  

Szparagi myjemy i odłamujemy końcówkę , zielonych nie obieramy  , cukinię kroimy w plastry , pomidorki myjemy . Tak przygotowane warzywa wrzucamy  do dużej miski , polewamy oliwą , posypujemy solą i ziołami wg uznania . Następnie wykładamy na dużą blachę i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Osoby mające więcej czasu mogą warzywa podsmażyć na patelni grillowej . Czas smażenia lub pieczenia trwa ok. 20 minut w zależności o wielkości warzyw.
W między czasie do garnka z grubym dnem wlewamy pół szklanki octu balsamicznego , mieszając od czasu do czasu , czekamy aż sosik się  zredukuje , dodajemy cukier do smaku .
Wykładamy warzywa na talerz  , dodajemy pokrojoną w paski mozzarellę , polewamy sosem z octu balsamicznego i zajadamy........

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)