Z racji oszczędności czasu , jak zwykle mamy go bardzo mało , proponuję zapiec warzywa w piekarniku . Dla osób , które nie mają piekarnika ;) proponuje podsmażyć na patelni grillowej . Efekt będzie podobny ale trzeba poświęcić więcej czasu , więc jak kto woli :)
- szparagi zielone
- cukinia
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella
- ocet balsamiczny
- cukier brązowy
- sól
- zioła prowansalskie
- oliwa
Szparagi myjemy i odłamujemy końcówkę , zielonych nie obieramy , cukinię kroimy w plastry , pomidorki myjemy . Tak przygotowane warzywa wrzucamy do dużej miski , polewamy oliwą , posypujemy solą i ziołami wg uznania . Następnie wykładamy na dużą blachę i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Osoby mające więcej czasu mogą warzywa podsmażyć na patelni grillowej . Czas smażenia lub pieczenia trwa ok. 20 minut w zależności o wielkości warzyw.
W między czasie do garnka z grubym dnem wlewamy pół szklanki octu balsamicznego , mieszając od czasu do czasu , czekamy aż sosik się zredukuje , dodajemy cukier do smaku .
Wykładamy warzywa na talerz , dodajemy pokrojoną w paski mozzarellę , polewamy sosem z octu balsamicznego i zajadamy........
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)