Pyszne , wilgotne , aromatyczne z kruszonką przywołującą smaki dzieciństwa :)
Ciasto jest niezwykłe proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne , szczerze polecam !
Składniki na dużą prostokątną blachę :
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szkl. maślanki
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- ok. 1 kg rabarbaru
Składniki na kruszonkę, wymieszać razem :
- pół kostki miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- ok. 1 szkl. mąki
Wsypać suche składniki do miski , uzupełnić mokrymi , wymieszać drewnianą łyżką . Rabarbar obrać i pokroić . Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wyłożyć rabarbar , posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35 minut.
Smacznego !
Ciasto rewelacyjne, rozpływa się w ustach.. mięciutkie i wilgotne :) przepis dla każdej niespełnionej piekarki ...! pychota..
OdpowiedzUsuńmniam
Usuńaż mi się zachciało takiego ciasta
mniam, mniam, mniam.... wszystkim smakowało - DO ULUBIONYCH
OdpowiedzUsuńciasto po prostu pychotka, tak jak szybko się je przyrządza, tak też szybko zniknęło ze stołu....:) z wielkim apetytem będę wracać na tego bloga i nie omieszkam spróbować wszystkich kulinarnych propozycji jakie się tu pojawiły...:)
OdpowiedzUsuń