poniedziałek, 4 czerwca 2012

Ciasto z rabarbarem

Pyszne , wilgotne , aromatyczne z kruszonką przywołującą smaki dzieciństwa :)
Ciasto jest niezwykłe proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne , szczerze polecam !

















Składniki na dużą prostokątną blachę :
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl. maślanki
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • ok. 1 kg rabarbaru   
Składniki na kruszonkę, wymieszać razem :
  •  pół kostki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • ok. 1 szkl. mąki
Wsypać suche składniki do miski , uzupełnić mokrymi , wymieszać drewnianą łyżką . Rabarbar obrać i pokroić . Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wyłożyć rabarbar , posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35 minut.