sobota, 16 czerwca 2012

Młoda kapusta z fastrygą drobiowo-szwarcwaldzką

Propozycja podania piersi z kurczaka troszkę inaczej . Połączenie mięsa drobiowego z szynką szwarcwaldzką daje niesamowity efekt smakowy a sposób nabijania  kojarzy mi się z fastrygowaniem ;)
Składniki :
  • młoda kapusta (korzystajmy póki jest jeszcze młoda i smaczna :)
  • pierś z kurczaka
  • szynka szwarcwaldzka
  • koperek
  • jogurt
  • cebula
  • mąka do zasmażki 
  • młode ziemniaczki
  • patyczki do szaszłyków
  • olej
 Sposób na kapustę pewnie każdy ma swój własny . Jeżeli ktoś czytając nie ma swojego własnego proponuję następujący :  kapustę szatkujemy , zalewamy małą ilością wody solimy i pieprzymy i gotujemy pod przykryciem ok.15 minut . Wstawiamy również obrane ziemniaczki i gotujemy . Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju , dodajemy mąkę chwilę smażymy , dodajemy do kapusty w celu zagęszczenia ( w zasadzie zasmażka nie jest konieczna i jak ktoś woli może pominąć ten etap , odcedzając ugotowaną kapustę - dalej postępowanie jak z kapustą z zasmażką ) . Jogurt rozprowadzamy z ugotowaną kapustą , doprawiamy do smaku . Ja lubię kapustę lekko kwaskowatą i w tym celu dodaję sok z cytryny . Na koniec wsypujemy pokrojony koperek , mieszamy i odstawiamy .Pamiętamy o ziemniakach :)
Piersi z kurczaka kroimy w paseczki i rozbijamy lekko tłuczkiem , plastry szynki przecinamy wzdłuż na połowę . Na plaster szynki kładziemy pasek mięska i nabijamy na patyk do szaszłyków i fastrygujemy , na jeden patyk mieszczą się dwa kawałki . Każdy szaszłyk smarujemy olejem , możemy posypać ulubionymi ziołami , pieprzem ale nie solą bo szynka jest już wystarczająco słona .
Tak przygotowane szaszłyki układamy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy  do zrumienienia z jednej strony , przekładamy na drugą stroną i dosmażamy .
Na talerz wykładamy gotowane ziemniaczki , kapustę i na górę fastrygi szaszłykowe .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)