Propozycja podania piersi z kurczaka troszkę inaczej . Połączenie mięsa drobiowego z szynką szwarcwaldzką daje niesamowity efekt smakowy a sposób nabijania kojarzy mi się z fastrygowaniem ;)
Składniki :
- młoda kapusta (korzystajmy póki jest jeszcze młoda i smaczna :)
- pierś z kurczaka
- szynka szwarcwaldzka
- koperek
- jogurt
- cebula
- mąka do zasmażki
- młode ziemniaczki
- patyczki do szaszłyków
- olej
Sposób na kapustę pewnie każdy ma swój własny . Jeżeli ktoś czytając nie ma swojego własnego proponuję następujący : kapustę szatkujemy , zalewamy małą ilością wody solimy i pieprzymy i gotujemy pod przykryciem ok.15 minut . Wstawiamy również obrane ziemniaczki i gotujemy . Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju , dodajemy mąkę chwilę smażymy , dodajemy do kapusty w celu zagęszczenia ( w zasadzie zasmażka nie jest konieczna i jak ktoś woli może pominąć ten etap , odcedzając ugotowaną kapustę - dalej postępowanie jak z kapustą z zasmażką ) . Jogurt rozprowadzamy z ugotowaną kapustą , doprawiamy do smaku . Ja lubię kapustę lekko kwaskowatą i w tym celu dodaję sok z cytryny . Na koniec wsypujemy pokrojony koperek , mieszamy i odstawiamy .Pamiętamy o ziemniakach :)
Piersi z kurczaka kroimy w paseczki i rozbijamy lekko tłuczkiem , plastry szynki przecinamy wzdłuż na połowę . Na plaster szynki kładziemy pasek mięska i nabijamy na patyk do szaszłyków i fastrygujemy , na jeden patyk mieszczą się dwa kawałki . Każdy szaszłyk smarujemy olejem , możemy posypać ulubionymi ziołami , pieprzem ale nie solą bo szynka jest już wystarczająco słona .
Tak przygotowane szaszłyki układamy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy do zrumienienia z jednej strony , przekładamy na drugą stroną i dosmażamy .
Na talerz wykładamy gotowane ziemniaczki , kapustę i na górę fastrygi szaszłykowe .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)