wtorek, 26 listopada 2013

Zupa szpinakowa z jajkiem

Moja pierwsza zupa szpinakowa ! Nie ostatnia bo nie przypuszczałam ,że może być taka pyszna ! Smak mnie zaskoczył totalnie , polecam bardzo.......
Składniki:
  • 0,5 kg świeżego szpinaku 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • połowa dużego selera
  • ok. 10 ziemniaków
  • kwaśna śmietana 18% mały kubeczek
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ogórki kiszone 
  • 6 udźców z kurczaka 
  • jajko - po 1 na osobę 
  • woda 4L
  • sól
  • pieprz
  • 5 ząbków czosnku
Marchew , pietruszki i seler , zetrzeć na dużych oczkach tarki i zalać zimną wodą , po zagotowaniu dodać udka , przykryć i gotować 40 minut . Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i pokrojone liście szpinaku , doprawić solą i pieprzem . Jak ziemniaki będą miękkie dodać ogórki starte na tarce .
Mąkę roztrzepać z zimną wodą , dodać śmietanę , wlać do mieszanki gorącej zupy ( żeby śmietana się nie zważyła ) i wlać do zupy .
Zagotować i dodać przeciśnięte ząbki czosnku .......gotowe :)
Jajka ugotować na twardo, pokroić na cząstki i wkładać do zupy przed podaniem .
Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)