Nie miałam jabłek w domu , za to w lodówce leżała cukinia z imbirem . Dzięki tym dodatkom ciasto nabrało jesiennego smaku i zapachu a dodatek cukinii sprawił , że jest wyjątkowo wilgotne .
Składniki :
(blaszka 25x40cm)
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szl. cukru
- 5 jajek
- 0,5 szkl. oleju
- niepełna szklanka wody gazowanej
- 2 małe cukinie - starte na dużych oczkach tarki
- kawałek świeżego imbiru 2-3 cm. - startego na małych oczkach tarki
Białka ubić na pianę , po ubiciu dodawać powoli cukier i dalej ubijając dodawać po 1 żółtku .
Następnie do masy wsypywać powoli suchą mieszankę i mieszać łyżką . Na koniec wlać olej i wodę , wsypać odciśniętą cukinię i imbir .
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45-50 minut .
Po ostudzeniu wylać polewę czekoladową .
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń