sobota, 23 listopada 2013

Cukiniowo-imbirowy murzynek

Ciasto zainspirowane przepisem z bloga Uwielbiam gotować . Ciasto robi się szybko , jest pyszne i puszyste :)
Nie miałam jabłek w domu , za to w lodówce leżała cukinia z imbirem . Dzięki tym dodatkom ciasto nabrało jesiennego smaku i zapachu a dodatek cukinii sprawił , że jest wyjątkowo wilgotne .
Składniki :
(blaszka 25x40cm)

  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 i 1/4 szl. cukru 
  • 5 jajek
  • 0,5 szkl. oleju
  • niepełna szklanka wody gazowanej
  • 2 małe cukinie - starte na dużych oczkach tarki
  • kawałek świeżego imbiru 2-3 cm. - startego na małych oczkach tarki
Składniku suche wymieszać razem .
Białka ubić na pianę , po ubiciu dodawać powoli cukier i dalej ubijając dodawać po 1 żółtku .
Następnie do masy wsypywać powoli suchą mieszankę i mieszać łyżką . Na koniec wlać olej i wodę , wsypać odciśniętą cukinię i imbir .
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45-50 minut .
Po ostudzeniu wylać polewę czekoladową .

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)