Ta teoria ;) dotyczy także domowej wędliny . Nie mogłam się oprzeć widokowi ładnemu , chudziutkiemu płatu surowego boczku ....kupiłam , zawinęłam i upiekłam ...wyszło pyszne , aromatyczne .... polecam......
Składniki :
- płat surowego boczku ok. 1 kg
- majeranek
- cząber
- rozmaryn
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wierzch obsypać tymi samymi przyprawami + płatkami chilli - odstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia zawinąć w folię aluminiową , matową stroną do środka .
Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę i piec 60 minut , po 30 minutach rozciąć folię , żeby się ładnie zrumienił .
Po upieczeniu ostudzić i na noc włozyć do lodówki , kroić dnia następnego .
Smacznego !
świetnie wygląda:D
OdpowiedzUsuńdzisiaj będę robiła. dzięki za przepis. proste są najlepsze
OdpowiedzUsuńchyba blyszczaca do srodka....
OdpowiedzUsuńFaktycznie, źle napisałam. Ma być matowa na zewnątrz, błyszcząca do środka.
OdpowiedzUsuń