środa, 20 listopada 2013

Pieczona rolada z boczku

Wszem i wobec wiadomo , że co domowe to lepsze od kupnego :)
 Ta teoria ;) dotyczy także domowej wędliny . Nie mogłam się oprzeć widokowi ładnemu , chudziutkiemu płatu surowego boczku ....kupiłam , zawinęłam i upiekłam ...wyszło pyszne , aromatyczne .... polecam......
Składniki :
  • płat surowego boczku ok. 1 kg
  • majeranek
  • cząber 
  • rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Płat boczku od wewnętrznej strony posypać solą , pieprzem, majerankiem , cząbrem i wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku - zrolować , związać nitką .
Wierzch obsypać tymi samymi przyprawami + płatkami chilli - odstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia zawinąć w folię aluminiową , matową stroną do środka .
Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę i piec 60 minut , po 30 minutach rozciąć folię , żeby się ładnie zrumienił .
Po upieczeniu ostudzić i na noc włozyć do lodówki , kroić dnia następnego .
Smacznego !

4 komentarze:

  1. dzisiaj będę robiła. dzięki za przepis. proste są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba blyszczaca do srodka....

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, źle napisałam. Ma być matowa na zewnątrz, błyszcząca do środka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)