Składniki:
(blacha 40x25cm)
- 2,5 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. maślanki
- 0,5 szkl. oleju
- 3 jajka
- 1 skl. dyni startej na dużych oczkach tarki
- 3 cm świeżego imbiru startego na drobnych oczkach tarki
Na wierzch :
- 0,5 szkl. dyni startej na dużych oczkach tarki
- 4 jabłka starte na dużych oczkach tarki
- 2 cm imbiru startego na drobnych oczkach tarki
- 2 łyżeczki cukru ( gdyby jabłaka nie były słodkie)
- sok z cytryny do skropienia jabłek
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 45 minut - sprawdzać patyczkiem .
Posypać cukrem pudrem , smacznego !

ciekawe połączenie jabłka i dyni.
OdpowiedzUsuńCiekawe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńJuż sam kolor może poprawić humor :) Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jest już upieczone ale gorące i mogę skosztować ale pięknie wyrosło a zapach.... odrobinę zmieniłam przepis;dynię miałam rozgotowaną więc taką dałam do ciasta dodałam aromat migdałowy i cynamon a do jabłek sam cynamon i sok z cytryny.Myślę,że wyszło boskie ciacho!!!
OdpowiedzUsuń