Składniki:
(solidna porcja na 3 osoby;)
- 4 kulki mrożonych liści szpinaku
- ser gorgonzola miękki - 2 duże łyżki
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła
- po kilka krewetek na osobę
- makaron spaghetti ok.500 g
Olej z masłem rozgrzać i wrzucić posiekaną szalotkę , po zeszkleniu wrzucić posikany czosnek i odmrożone odciśnięte z wody liście szpinaku . Smażyć ok. 2 minutki .
Wlać śmietankę i dodać ser , mieszać do zredukowania i zagęszczenia sosu , na koniec doprawić solą i pieprzem , wlać sok z cytryny i wrzucić obrane krewetki .
Makaron odcedzić , wymieszać z sosem i ucztować ;)
Jeszcze nie prubowałem tego połaczenia smaków. Napewno przetestuję ten przepis
OdpowiedzUsuńPolecam , naprawdę warto :)
OdpowiedzUsuńtakiego spaghetti nie jadłam jeszcze ale jak tak polecacie to muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za krewetkami ale przepis przekażę dla męża ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pycha - wprawdzie nieco zmodyfikowalam przepis bo krewetki usmazylam oddzielnie na masełku z wyciśniętym czosnkiem a do sosu dodałam pokrojone suszone pomidory i 2 łyżki miodu. Polecam - przepyszne danie:)))
OdpowiedzUsuńPyszne!!!!
OdpowiedzUsuń