czwartek, 7 listopada 2013

Spaghetti z sosem szpinakowym i krewetkami

Niby zwykły sos na bazie słodkiej śmietanki ale dodanie do niego sera gorgonzola - oryginalnego miękkiego zamieniło zwykłe spaghetti w niebiańską ucztę ....... polecam.... :)

Składniki:
(solidna porcja na 3 osoby;)
  • 4 kulki mrożonych liści szpinaku  
  • ser gorgonzola miękki - 2 duże łyżki 
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła
  • po kilka krewetek na osobę 
  • makaron spaghetti ok.500 g
Wstawić wodę na makaron i ugotować wg przepisu al dente .
Olej z masłem rozgrzać i wrzucić posiekaną szalotkę , po zeszkleniu wrzucić posikany czosnek i odmrożone odciśnięte z wody liście szpinaku . Smażyć ok. 2 minutki .
Wlać śmietankę i dodać ser , mieszać do zredukowania i zagęszczenia sosu , na koniec doprawić solą i pieprzem , wlać sok z cytryny i wrzucić obrane krewetki .
 Makaron odcedzić , wymieszać z sosem i ucztować ;)

6 komentarzy:

  1. Jeszcze nie prubowałem tego połaczenia smaków. Napewno przetestuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam , naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego spaghetti nie jadłam jeszcze ale jak tak polecacie to muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za krewetkami ale przepis przekażę dla męża ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha - wprawdzie nieco zmodyfikowalam przepis bo krewetki usmazylam oddzielnie na masełku z wyciśniętym czosnkiem a do sosu dodałam pokrojone suszone pomidory i 2 łyżki miodu. Polecam - przepyszne danie:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)