piątek, 29 listopada 2013

Udka w sosie śliwkowo-paprykowym

Zwykłe udka w trochę niezwykłym sosie ..... dodatek papryki i suszonych śliwek sprawia , że sos robi się intrygująco pyszny...a dzięki dodatkowi suszonych śliwek wpływa korzystnie na trawienie ;)

Składniki :
  • 4 udka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 6 suszonych śliwek
  • 1 lampka czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • płatki chilli
  • śmietana
Udka z kurczaka osuszamy , smarujemy olejem  i przyprawiamy solą , pieprzem , czerwoną papryką -odstawiamy na godzinkę .
Na rozgrzaną patelnię wkładamy przyprawione udka , podsmażamy do zrumienienia , wsypujemy posiekaną cebule i po zeszkleniu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , smażymy do zrumienienia papryki . Na koniec dodajemy suszone śliwki i zalewamy winem czekając aż alkohol wyparuje , uzupełniamy wodą tyle aby udka były przykryte , dodajemy szczyptę płatków chilli . Dusimy pod przykryciem ok. godzinki aż mięsko będzie miękkie  .
Po tym czasie wyjmujemy udka i całość miksujemy blenderem , zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku .
Podajemy z kluseczkami i czerwoną kapustką , pychotka :)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)