Wyszły pyszne , puszyste , rewelacyjne !
Miałam więcej serka więc zwiększyłam ilość mąki , żeby ciasto było bardziej zwarte .
Składniki:
Miałam więcej serka więc zwiększyłam ilość mąki , żeby ciasto było bardziej zwarte .
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 2 jajka
- 110 g mąki
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Serek
ricotta i jajka ubić mikserem na gładką masę. Mąkę, proszek do
pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię wymieszać osobno i dodawać powoli do masy serowej nadal ubijając .
Do patelni wlać ok. 3 cm oleju. Rozgrzać. Łyżeczką
wykładać małe porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron jak pączki (w
średniej temperaturze, by zdążyły dojść w środku). Pączki o dziwo same się obracały na drugą stronę w trakcie smażenia co wprawiło mnie i mojego pomocnika w niezłe osłupienie :)
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło tyle ile na zdjęciu + 5 zjedzonych zaraz po wyłowieniu ;)
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło tyle ile na zdjęciu + 5 zjedzonych zaraz po wyłowieniu ;)
do tłustego czwartku daleko, ale ślinka tak mi cieknie!
OdpowiedzUsuńZapisuję i wypróbuję, nie teraz to na pewno w lutym! :D
ale pyszne:)
OdpowiedzUsuń