poniedziałek, 11 listopada 2013

Kasza pęczak - jesiennie , pysznie i zdrowo......

Kasza pęczak jest źródłem witaminy PP , która działa krwiotwórczo oraz wpływa na poprawę kondycji skóry .  Zawiera sporo rozpuszczalnego błonnika , który obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi . Połączenie jej z typowo jesienną dynią i papryką tworzy nie tylko wyjątkowe pyszne ale i zdrowe danie obiadowe lub kolacyjne .....
Dodatkową zaletą jest to , że jedyną czynnością jaką musimy wykonać , jest pokrojenie i wrzucenie wszystkiego na patelnię a reszta robi się sama ;) ..........Całość przygotowania  trwa ok. 30 minut :)
Możemy ją zjeść solo lub jako dodatek do mięska . Smakuje równie wybornie na drugi dzień jako sałatka do pracy ;)
Składniki :
  • 1,5 szkl. kaszy pęczak
  • ćwiartka dyni hokkaido
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 szkl. bulionu 
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju , wsypujemy suchą kaszę i mieszamy . Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i paprykę .
 Smażymy ok. 3 minut i zalewamy gorącym bulionem , dodajemy rozmaryn , przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut .
 Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zajadamy......
Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)