wtorek, 12 czerwca 2012

Szparagowa jedenastka

 Korzystając jeszcze z trwającego ale niestety........ kończącego się sezonu , polecam przekąskę ze szparagów . 
W solidarności z naszymi piłkarzami - sezon EURO 2012 również nadal trwa , przygotowałam szparagową jedenastkę - rezerwowych nie było ale w pierwszym meczu również " nic się nie zmieniło ;) "
Szparagi posiadają wiele cennych witamin i mikroelementów , ale również zawierają spore ilości kwasu foliowego , składnika niezbędnego dla kobiet w ciąży lub planujących dziecko . Kobietki kochane jedzcie więc szparagi , aby nasze dzieci rozwijały się zdrowo i oby w  przyszłości  dostarczały nam takich emocji jak obecni piłkarze ;)

Składniki :
  • pęczek szparagów jakoś bardziej przemawiają do mnie te zielone ale to już rzecz gustu :)
  • ciasto francuskie 
  • szynka szwarcwaldzka
  • zioła prowansalskie
Składniki na salsę :
  • awokado
  • pomidorki koktajlowe 
  • cebulka dymka
  • ząbek czosnku
  • kapka miodu
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Szparagi umyć i odłamać końcówki , osuszyć . Płat ciasta francuskiego ( ja używam kupnego ze względu na oszczędność czasu ) , pociąć na jedenaście wąskich pasków , plastry szynki przeciąć na połowę . Teraz bierzemy po 4 szparagi (zależy od ich grubości ja miałam cieniutkie) owijamy szynką i płatem ciasta , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem ( z braku jajka smarowałam samym mlekiem i wyszło OK :) , posypujemy ziołami prowansalskimi . Wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na ok. 15-20 minut - do czasu zrumienienia ciasta .
W czasie pieczenia przygotowujemy salsę . Pomidorki i awokado kroimy na małe kosteczki , czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach , dodajemy pokrojoną dymkę , skrapiamy wszystko sokiem cytryny , kapką miodu , solimy i pieprzymy do smaku .
Smacznego !

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)