sobota, 1 czerwca 2013

Naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Lekko , letnio , smacznie ..........

Składniki : 
( 10 naleśników )
  • 0,5 kg szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g serka twarogowego ( np. "Ulubiony")
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • olej
  • puszka pomidorów krojonych lub w sezonie świeże pomidory 
  • 10 naleśników ( nie podaję przepisu bo każdy wie jak je zrobić ;)
Naleśniki usmażyć i odłożyć w ciepłe miejsce np. do lekko nagrzanego do piekarnika , przykryć folią aluminiową , żeby nie wyschły .
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju , dodać pokrojony szpinak i starte na tarce ząbki czosnku , doprawić do smaku solą , pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem . Smażyć ok. 8 minut , przełożyć do miski , dodać serek i wymieszać widelcem , ewentualnie doprawić .
Pomidory z puszki przełożyć na rozgrzaną patelnie , doprawić solą i pieprzem , gotować do momentu zredukowania sosu .
Naleśniki wyjąć , nakładać farsz i zawijać w rulon .
Na talerz położyć naleśniki i polać sosem pomidorowym , udekorować zieleniną .
Smacznego ! 

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie pyszne naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła,smaczne,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki z farszem szpinakowym! Zazwyczaj robię je z sosem serowym lub beszamelem, ale Twoja wersja na pewno też jest bardzo smaczna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)