Połączenie go z cennymi dla zdrowia pestkami dyni i słonecznika oraz czosnkiem tworzy niezwykle bogatą bombę odżywczą dla naszego organizmu. Można go jeść w sałatkach , sosach , zupach itp. Równie dobry jest w formie popularnego pesto . Smacznie i kolorowo uatrakcyjnia kanapki . Dzięki temu , że czosnek w tym przepisie jest ugotowany ( stracił olejki eteryczne przy zachowaniu swoich cennych właściwości zdrowotnych ) możemy go z powodzeniem zabierać do pracy i szkoły ;)
Składniki :
- miska liści szpinaku
- 1,5 szkl. prażonych na suchej patelni ziaren słonecznika i dyni
- 5 ząbków czosnku ( ugotowanych lub upieczonych w skorupkach)
- 100 g sera grana padano
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- olej rzepakowy ok. 1/3 szkl.
Na końcu dodajemy starty ser i blendujemy dolewając oliwy do pożądanej konsystencji .
Na końcu doprawiamy do smaku .
Wykorzystujemy na kanapki , do makaronów , zup , sosów itp.
Smacznego !
o jaaa :) szpinak i pesto i czosnek, to musi być pyszne! :))
OdpowiedzUsuń