poniedziałek, 3 czerwca 2013

Pesto ze szpinaku

To , że warto jeść szpinak to już chyba każdy wie  :) 
Połączenie go z cennymi dla zdrowia pestkami dyni i słonecznika oraz czosnkiem tworzy niezwykle bogatą bombę odżywczą dla naszego organizmu. Można go jeść w sałatkach , sosach , zupach itp.  Równie dobry jest w formie popularnego pesto . Smacznie i kolorowo uatrakcyjnia kanapki . Dzięki temu , że czosnek w tym przepisie jest ugotowany ( stracił olejki eteryczne przy zachowaniu swoich cennych właściwości zdrowotnych ) możemy go z powodzeniem zabierać do pracy i szkoły ;)
Składniki :
  • miska liści szpinaku
  • 1,5 szkl. prażonych na suchej patelni ziaren słonecznika i dyni
  • 5 ząbków czosnku ( ugotowanych lub upieczonych w skorupkach)
  • 100 g sera grana padano 
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej rzepakowy ok. 1/3 szkl.
Liście myjemy i wrzucamy do miski , dodajemy ziarna , wyciśnięte ze skorupek ząbki czosnku , sól i pieprz , dolewamy oleju i miksujemy blenderem .
 Na końcu dodajemy starty ser i blendujemy dolewając oliwy do pożądanej konsystencji .
 Na końcu doprawiamy do smaku .
 Wykorzystujemy na kanapki , do makaronów , zup , sosów itp. 
Smacznego !

1 komentarz:

  1. o jaaa :) szpinak i pesto i czosnek, to musi być pyszne! :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)