Kasza jęczmienna działa krwiotwórczo i oprócz wielu witamin i minerałów zawiera sporo błonnika , który obniża poziom cukru i cholesterolu .
Polecam więc włączyć ją do naszego menu , tym samym dodaję ten przepis do akcji "Zainspiruj się kaszą "
Składniki :
- 1 szkl. suchej kaszy jęczmiennej pęczak
- 6 podgrzybków lub innych grzybków
- 1 cebula
- olej
- ok. 2,5 szkl. bulionu ( własnego lub z kostki )
- rozmaryn
- oregano
- cząber
- pieprz
- 1 łyżka pesto np. ze szpinaku
- 1 łyżka masła
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej , wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i grzybki , smażymy chwilkę do zeszklenia cebulki .
Następnie wsypujemy kaszę , mieszamy aby pokryła się olejem i zalewamy chochelką gotującego się bulionu, po wsiąknięciu w kaszę wlewamy kolejną chochelkę i tak do wyczerpania bulionu .
W zależności od tego jak kasza wchłania bulionu możemy zużyć nieco więcej .
Gotowanie kaszy trwa ok. 30 minut .
Pod koniec wrzucamy posiekane zioła świeże lub suche . Dodajemy masło i po wymieszaniu wykładamy na talerze .
Możemy podawać same pęczotto na lekką kolacją lub przystawkę lub jako danie obiadowe z mięskiem i surówką :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)