Składniki :
- pęczek szparagów
- pół kalafiora
- 400 g krewetek najlepiej surowych ale mogą być również gotowane
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 duży pomidor
- koperek ale najlepiej kolendra
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 cm imbiru
- płatki chilli
- curry
- kumin rzymski
- sól
- ryż
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju , dodać starty na tarce imbir i przyprawy na koniec wrzucić posiekany czosnek .
Szparagi pokroić na 4-5 cm kawałki, główki odłożyć na później , kalafiora na różyczki - dodać do cebulki garnka z przyprawami , dodać pomidora startego na tarce - dusić pod przykryciem ok. 10 minut, po 5 minutach wrzucić odłożone główki szparagów .
Następnie wlać mleko kokosowe i po zagotowaniu wrzucić krewetki , koperek lub kolendrę .
Jak krewetki będą różowe , wyłączyć i ewentualnie doprawić do smaku .
Podawać z ryżem .
Smacznego !
wygląda bardzo intrygująco, chętnie bym spróbowała:D
OdpowiedzUsuń