piątek, 28 czerwca 2013

Curry szparagowo-kalafiorowe z krewetkami

Pyszne lekkie i smaczne . Czego chcieć więcej w letnie dni ?   :)
 Składniki :
  • pęczek szparagów
  • pół kalafiora
  • 400 g krewetek najlepiej surowych ale mogą być również gotowane
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duży pomidor
  • koperek ale najlepiej kolendra
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 cm imbiru
  • płatki chilli
  • curry
  • kumin rzymski
  • sól
  • ryż
 Krewetki jeśli są surowe obrać z pancerzy i wyciągnąć jelito ( czarną nitkę na grzbiecie ) .
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju , dodać starty na tarce imbir i przyprawy na koniec wrzucić posiekany czosnek .
Szparagi pokroić na 4-5 cm kawałki, główki odłożyć na później , kalafiora na różyczki - dodać do cebulki garnka z przyprawami , dodać pomidora startego na tarce - dusić pod przykryciem ok. 10 minut, po 5 minutach wrzucić odłożone główki szparagów .
Następnie wlać mleko kokosowe i po zagotowaniu wrzucić krewetki , koperek lub kolendrę .
Jak krewetki będą różowe , wyłączyć i ewentualnie doprawić do smaku .
Podawać z ryżem .
Smacznego !

1 komentarz:

  1. wygląda bardzo intrygująco, chętnie bym spróbowała:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)