poniedziałek, 21 października 2013

Jesienny chlebek.....dyniowo-paprykowy

Jesienny bo z dodatkiem typowo jesiennych warzyw : dyni i papryki , które oprócz witamin i wartości odżywczych nadają mu słoneczny kolor . Po takiej kromce nabiera się ochoty do życia !!!
Dzięki pieczeniu w naczyniu żaroodpornym uzyskamy pyszną chrupiąca skórkę :)
Składniki :
  • 500 g mąki chlebowej typ 750
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 450 ml maślanki
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę 
  • 1 szkl. startej na dużych oczkach dyni
  • 1/3 kostki świeżych drożdży
Z wygody i oszczędności czasu polecam wyrabiać chleb w maszynie do pieczenia , jeśli ktoś nie ma to polecam robota kuchennego ;)
Wrzucamy więc wszystko do takiej maszyny , nastawiamy na wyrabianie i relaksujemy się na wygodnej kanapie ........
Po wyrobieniu , przekładamy chleb na dużą tacę do podwojenie objętości na ok. 30 minut .
W tzw. międzyczasie nastawiamy piekarnik na 250 stopni razem z naczyniem żaroodpornym , po nagrzaniu przekładamy ostrożnie ciasto do naczynia , przykrywamy i pieczemy 30 minut , po tym czasie zdejmujemy pokrywkę , zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i dopiekamy 10 minut .
Studzimy na kratce .
 Smacznego

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)