poniedziałek, 7 października 2013

Jesienna surówka z dynią i olejem słonecznikowym na podniesienie odporności

Jesienny okres to bogactwo warzyw dojrzewających na prawdziwym słoneczku :)  Uwielbiam przygotowywać z nich różnego rodzaju sałatki i surówki . Bardzo lubię dynię a w sklepie uśmiechała się do mnie wyjątkowo pysznie , dynia odmiany muscat . Dynia ma w sobie bogactwo witamin i mikroelementów oraz dużą dawkę beta-karotenu , który redukuje wolne rodniki zapobiegając wielu chorobom . W celu przyswojenia witamin należy do takiej sałatki dodać tłuszcz , w którym będą mogły się rozpuścić i wchłonąć do organizmu czyniąc same dobro ;) 
Jeżeli sałatka nie jest poddawana obróbce cieplnej polecam olej z pierwszego tłoczenia . Dostałam do przetestowania od firmy "Zielony Nurt" klik olej z pestek słonecznika tłoczony na zimno  , którego charakteryzuje  bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego. 
Jeżeli kogoś zachęciłam do jego kupna to podaję kod rabatowy dzięki , któremu można troszkę zaoszczędzić ;)
 BL100148
Olej i sos winegret na jego bazie
Polecam serdecznie bo jego smak idealnie pasuje do takiej właśnie surówki :)
Składniki :
  • ćwiartka dyni np. muscat
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  •  1 czerwona cebula
  • połowa czerwonej papryki
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • miód
  • olej z pierwszego tłoczenia lub sos winegret przygotowany na jego bazie
Dynię , marchew , paprykę ścieramy na dużych oczkach tarki , dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę , rukolę , doprawiamy w zależności od smaku : solą , pieprzem i miodem  lub sosem winegret .
Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)