Jesienny okres to bogactwo warzyw dojrzewających na prawdziwym słoneczku :) Uwielbiam przygotowywać z nich różnego rodzaju sałatki i surówki . Bardzo lubię dynię a w sklepie uśmiechała się do mnie wyjątkowo pysznie , dynia odmiany muscat . Dynia ma w sobie bogactwo witamin i mikroelementów oraz dużą dawkę beta-karotenu , który redukuje wolne rodniki zapobiegając wielu chorobom . W celu przyswojenia witamin należy do takiej sałatki dodać tłuszcz , w którym będą mogły się rozpuścić i wchłonąć do organizmu czyniąc same dobro ;)
Jeżeli sałatka nie jest poddawana obróbce cieplnej polecam olej z pierwszego tłoczenia . Dostałam do przetestowania od firmy "Zielony Nurt" klik olej z pestek słonecznika tłoczony na zimno , którego charakteryzuje bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E,
które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu
oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego.
Jeżeli kogoś zachęciłam do jego kupna to podaję kod rabatowy dzięki , któremu można troszkę zaoszczędzić ;)
BL100148
|
Olej i sos winegret na jego bazie |
Polecam serdecznie bo jego smak idealnie pasuje do takiej właśnie surówki :)
Składniki :
- ćwiartka dyni np. muscat
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- połowa czerwonej papryki
- garść rukoli
- sól
- pieprz
- miód
- olej z pierwszego tłoczenia lub sos winegret przygotowany na jego bazie
Dynię , marchew , paprykę ścieramy na dużych oczkach tarki , dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę , rukolę , doprawiamy w zależności od smaku : solą , pieprzem i miodem
lub sosem winegret .
Smacznego !
przydałoby mi się!
OdpowiedzUsuń