wtorek, 15 października 2013

Grillowany schabowy z sosem paprykowym aromatyzowanym rozmarynem

Po weekendowych kaniach smażonych w panierce , schabowy został zgrillowany . 
Pomimo faktu , że na zimę należy sobie troszkę tłuszczyku przygotować ;) 
Składniki :
  • kotlet schabowy
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 300 ml śmietanki 12%
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku lub świeże chilli
  • olej
Kotleta rozbijamy tłuczkiem , przyprawiamy solą , pieprzem i obtaczamy w oleju - odstawiamy .
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zezłocenia na rozgrzanym oleju .
 Dodajemy gałązki rozmarynu i wlewamy śmietankę .
 Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut .
Odławiamy rozmaryn i sos miksujemy blenderem . Doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką .
Kotleta smażymy na patelni grillowej po 1,5 minuty z każdej strony .
Podajemy w daniu obiadowym np. z ziemniaczkami i kalafiorem .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)