poniedziałek, 28 października 2013

Śliwkowe ciasto z zieloną herbatą - zdrowe ;)

Po takim cieście nie będziemy mieć żadnych wyrzutów sumienia , ze względu na jego dobroczynne działanie ! Co tam te kilka kalorii w obliczu zbawiennego wpływu na nasz organizm ;)
Śliwki ze względu na dużą zawartość pektyn , mają znakomite działanie na układ pokarmowy , wymiatają bowiem tłuszcz i cholesterol . Zawierają przeciwutleniacze , które chronią nas przed wieloma chorobami szczególnie nowotworami . Jeśli do tego dodamy zieloną herbatę , która ma tyle wartości , że hoho - zainteresowanych odsyłam tutaj bo naprawdę jest niesamowita :)
Składniki :
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej - dodatkowa ilość błonnika ;)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maślanki 
  • 0,5 szkl. oleju 
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki zielonej herbaty typu MATCHA 
  • ciupinka zielonego barwnika dla podrasowania koloru ;)
Śliwki przekroić na połówki , pestki wyrzucić . 
Składniki suche wymieszać osobno .
Składniki mokre osobno i wlać do suchych .
Wymieszać do połączenia skłądników i wylac na blaszkę . Na wierzch pokukładać sliwki skórkami do dołu i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 50 minut . Sprawdzać patyczkiem .
Opruszyć cukrem pudrem i delektować się nie myśląc o kaloriach .....
zawartości pektyn (rodzaj błonnika). Razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny działają jak miotła na przewód  pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
zawartości pektyn (rodzaj błonnika). Razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny działają jak miotła na przewód  pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html

6 komentarzy:

  1. zdrowe, a jak zaskoczy gości! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a to ciekawy przepis, zielonego ciasta nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super! :D Uwielbiam takie zaskakujące wyglądem potrawy :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)