sobota, 13 lipca 2013

Sałatka z grillowaną mątwą i szynką parmeńską

Sałatka idealna na letnie upały . Pyszna , lekka no i robi się ekspresowo :)


Składniki :
  • mątwa w paskach
  • szynka parmeńska 
  • szpinak
  • rukola
  • pomidor
  • ser kozi 
  • ogórek małosolny 
  • cebula dymka (zielona część)
  • koperek
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • płatki chilli 
  • sok z cytryny
  • sos winegret : 1 łyżeczka pesto np. rukolowo-szpinakowe , 1 łyżeczka musztardy , 1 łyżka wody , 1 ząbek czosnku,1 łyżka oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny , 1 łyżeczka miodu , pieprz i sól do smaku - wszystko wrzucić do słoiczka i potrząsać do połączenia składników
Paski mątwy obrać z cieniutkiej błonki i przeciąć poziomo na cieńsze paski , mi wyszło z jednego grubego 3 cienkie .
Na pocięte paski nałożyć z jednaj strony plaster szynki i spiąć wykałaczką do szaszłyków , skropić sokiem z cytryny , olejem rzepakowym , pieprzem i płatkami chilli - odstawić.
Składniki sałatki umyć , pokroić wg uznania i rozłożyć na dużym talerzu .
Przygotować sos winegret .
Patelnię grillową rozgrzać i położyć mątwę , smażyć po 2 minuty z obu stron - nie można dłużej bo stanie się gumowata .
Mątwa to takie złośliwe stworzenie , które smażymy albo 3-4 minuty a jak się zagapimy to wtedy musimy obrabiać 30 minut , wtedy dopiero zmięknie ponownie :)
Gotową 4 minutową mątwę ułożyć na sałatce , wszystko polać sosem winegret , posypać świeżo zmielonym pieprzem , cebulką dymką i koperkiem .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)