Składniki :
- mątwa w paskach
- szynka parmeńska
- szpinak
- rukola
- pomidor
- ser kozi
- ogórek małosolny
- cebula dymka (zielona część)
- koperek
- olej
- sól
- pieprz
- płatki chilli
- sok z cytryny
- sos winegret : 1 łyżeczka pesto np. rukolowo-szpinakowe , 1 łyżeczka musztardy , 1 łyżka wody , 1 ząbek czosnku,1 łyżka oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny , 1 łyżeczka miodu , pieprz i sól do smaku - wszystko wrzucić do słoiczka i potrząsać do połączenia składników
Na pocięte paski nałożyć z jednaj strony plaster szynki i spiąć wykałaczką do szaszłyków , skropić sokiem z cytryny , olejem rzepakowym , pieprzem i płatkami chilli - odstawić.
Składniki sałatki umyć , pokroić wg uznania i rozłożyć na dużym talerzu .
Przygotować sos winegret .
Patelnię grillową rozgrzać i położyć mątwę , smażyć po 2 minuty z obu stron - nie można dłużej bo stanie się gumowata .
Mątwa to takie złośliwe stworzenie , które smażymy albo 3-4 minuty a jak się zagapimy to wtedy musimy obrabiać 30 minut , wtedy dopiero zmięknie ponownie :)
Gotową 4 minutową mątwę ułożyć na sałatce , wszystko polać sosem winegret , posypać świeżo zmielonym pieprzem , cebulką dymką i koperkiem .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)