niedziela, 14 lipca 2013

Risotto z kurkami i łososiem

Kurki to moje ukochane grzybki , no i jeszcze kanie :)  Jak to dobrze mieć znajomych , którzy lubią grzybobranie ;) Dostałam pojemniczek kurek od koleżanki Marty , za które bardzo dziękuję !
Risotto z kurkami jest wyjątkowo delikatne i aromatyczne a dodatek łososia dopełnia smaku i wartości odżywczych , pychotka godna polecenia !
 Składniki :
  •  pojemnik kurek ok. 300 ml
  • 3/4 szkl. ryżu do risotto
  • 30 dkg łososia pokrojonego na grubsze kawałki
  • 1/2 cukinii
  • 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu 
  • 3 łyżki tartego sera grana padano
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1 l bulionu
  • olej rzepakowy 
Bulion zagotować i trzymać na malutkim ogniu pod przykryciem .
Na rozgrzaną patelnię z olejem wsypać suchy ryż i smażyć chwilkę aż zrobi się przezroczysty , wrzucić oczyszczone kurki , podsmażyć chwilkę i wlać chochelkę gotującego się bulionu .
Gotujemy pod przykryciem , mieszając delikatnie i po wyparowaniu bulionu , dolewamy kolejną chochelkę . Po 15 minutach wrzucamy łososia i pokrojoną cukinię oraz rozmaryn .
Jak już ryż będzie miękki ,  zdejmujemy z ognia , dodajemy masło i ser .
Na talerzu posypujemy świeżo mielonym pieprzem .
 Smacznego !


6 komentarzy:

  1. Ooo, same pyszne składniki w tym risotto, zjadłabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiedziałam kto te kurki wykorzysta najlepiej :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiedziałam kto te kurki wykorzysta najlepiej :))

    OdpowiedzUsuń
  4. musialo być pysznie :) pozdrawiam i zapraszam na ryby z grilla http://www.zgrilla.pl/losos-z-grilla-z-kolorowym-pieprzem/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)