Risotto z kurkami jest wyjątkowo delikatne i aromatyczne a dodatek łososia dopełnia smaku i wartości odżywczych , pychotka godna polecenia !
Składniki :
- pojemnik kurek ok. 300 ml
- 3/4 szkl. ryżu do risotto
- 30 dkg łososia pokrojonego na grubsze kawałki
- 1/2 cukinii
- 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu
- 3 łyżki tartego sera grana padano
- 1 łyżka masła
- ok. 1 l bulionu
- olej rzepakowy
Na rozgrzaną patelnię z olejem wsypać suchy ryż i smażyć chwilkę aż zrobi się przezroczysty , wrzucić oczyszczone kurki , podsmażyć chwilkę i wlać chochelkę gotującego się bulionu .
Gotujemy pod przykryciem , mieszając delikatnie i po wyparowaniu bulionu , dolewamy kolejną chochelkę . Po 15 minutach wrzucamy łososia i pokrojoną cukinię oraz rozmaryn .
Jak już ryż będzie miękki , zdejmujemy z ognia , dodajemy masło i ser .
Na talerzu posypujemy świeżo mielonym pieprzem .
Smacznego !
Ooo, same pyszne składniki w tym risotto, zjadłabym chętnie :)
OdpowiedzUsuńwow ! jak pysznie !
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńWiedziałam kto te kurki wykorzysta najlepiej :)))
OdpowiedzUsuńWiedziałam kto te kurki wykorzysta najlepiej :))
OdpowiedzUsuńmusialo być pysznie :) pozdrawiam i zapraszam na ryby z grilla http://www.zgrilla.pl/losos-z-grilla-z-kolorowym-pieprzem/
OdpowiedzUsuń