sobota, 13 lipca 2013

Pesto rukolowo-szpinakowe

Pesto przygotowane ze szpinaku i rukoli to pigułka zdrowi .
Szpinak zapobiega anemii , pomaga w schorzeniach trzustki , zawiera sporo żelaza i witaminy C .
Rukola działa bakteriobójczo , leczy nieżyty żołądka , wspomaga wytwarzanie żółci . Zawiera wiele witamin C,A,B , błonnika , potasu , cynku wapnia oraz przeciwutleniaczy chroniących nas przed starzeniem i chorobami .
Pestki dyni zawierają witaminy z grupy B , pomagaja się pozbyć ewentualnych pasożytów układu pokarmowego . Zawierają sporo cynku , który korzystnie wpływa na naszą skórę , włosy i paznokcie.
O zaletach czosnku nie muszę pisać , na a olej rzepakowy to skarbnica kwasów omega-3 .
Polecam więc na zdrowi i urodę do kanapek , makaronów , serków , jogurtów , sałatek i na co kto ma tylko ochotę :)
Składniki :
  • 100g szpinaku
  • 100g rukoli
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej jeśli pesto jemy w domu ;)
  • 6 łyżek drobno tartego sera grana padano
  • olej rzepakowy - ilość wg naszych upodobań do konsystencji pesto
  • sól,pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki miodu 
  • 2 garści pestek dyni
Pestki dyni prażymy na suchej patelni .
Rukolę i szpinak płuczemy i suszymy , wkładamy do wysokiego naczynia , wsypujemy uprażone pestki dyni , pokrojony ząbek czosnku .
Dodajemy miód i sok z cytryny i blendujemy na papkę dolewając oleju .
Na koniec wsypujemy ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)