czwartek, 18 lipca 2013

Carpaccio dla wegetarian :)

Alternatywa dla mięsa , choć wygląd niewiele od niego odbiega :) Buraczek w roli głównej , bardzo zdrowy i pożywny . Zawiera wit.C , B1 oraz wiele makro i mikroelementów . Ma działanie lecznicze przy chorobach wątroby i nerek . Pomagają nam w walce  z przeziębieniem , anginą , grypą . Zawierają sporo antyutleniaczy , które sprawiają , że wolniej się starzejemy ;) chronią przed chorobami i pomagają w leczeniu nowotworów !
Żeby zachować te właściwości najlepiej jeść buraki pieczone w skórce lub na parze .
Warto więc jeść je pod różną postacią . Polecam w roli carpaccio z buraka ogólnie znane i lubiane . Idealne na letnią przekąskę lub przystawkę .
 Składniki :
  • buraki - ilość uzależniona jest od osób , przeważnie jeden burak na osobę
  • ser kozi typu feta 
  • pieprz
  • oliwa 
  • oregano
Buraki umyć , zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1 godzinę - czas pieczenia zależy od wielkości buraczków.
Ostygnięte obrać ze skórki i pokroić na cieniutkie plasterki , ułożyć na talerzu .
Ser pokroić w kostkę i ulożyć na buraczkach .
Polać oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem i świeżym oregano lub innym zielonym .

Smacznego !

1 komentarz:

  1. świetny pomysł wegetarianinem nie jestem ale chętnie bym zjadła takie danie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)