Dla zmniejszenia wyrzutów sumienia - część mąki zwykłej pszennej zamieniłam na pełnoziarnistą , która zawiera więcej błonnika , witamin i wartości odżywczych :)
Składniki :
- 2 szkl. mąki pszennej typ 650
- 2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szkl. cukru
- 1 olejek waniliowy
- 1/3 kostki masła - roztopionego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 500 g agrestu
- składniki na kruszonkę : 200g mąki , 100g cukru , 100g miękkiego masła - wszystko razem ucieramy- można przygotować więcej i zamrozić a potem ścierać na tarce - ja w tym wypadku tak zrobiłam :)
Składniki suche mieszamy w jednej misce , w drugiej składniki mokre a następnie wszystko razem .
Wylewamy na blaszkę , na wierzch wysypujemy agrest ,
przykrywamy kruszonką .
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.50 minut . Na wszelki wypadek sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło .
Smacznego !
rewelacja, coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń