niedziela, 16 lutego 2014

Śniadanko na miły początek tygodnia

Kolejna propozycja zdrowego jedzonka do pracy :)
Kasza jęczmienna  ma właściwości krwiotwórcze , duże ilości żelaza i potasu ale największą jednak zaletą kasz jęczmiennych jest bogactwo tzw. rozpuszczalnego błonnika, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi .
Połączenie jej z warzywami wzbogaca smak i wartości odżywcze . 
Po takim śniadanku  Szef może być spokojny o naszą wydajność w pracy ;)
Kasza jęczmienna perłowa z warzywami : 
  • kaszę 1 woreczek , ugotować wg przepisu na opakowaniu , 
  • warzywa : cebulkę , połowę papryki czerwonej , marchewkę i kilka różyczek brokuła podsmażyć na oleju rzepakowym , następnie poddusić i wymieszać z ugotowaną kaszą doprawić i na koniec dodać garść rukoli (rukola bogata w wapń , wit. C i A a do tego zwiększa odporność i chroni przed nowotworami )

Szaszłyki drobiowe :
  • kawałki grillowanego kurczaka , kawałki śliwki suszonej i kostki sera tofu nadziane naprzemiennie na wykałaczki , do tego pomidorki koktajlowe i kilka listków rukoli
 
Deser : galaretka z jabłkiem :
  • galaretkę smak dowolny ja miałam kiwi , przygotowujemy wg przepisu , jak już zacznie tężeć dodajemy jabłko starte na tarce
Drugie śniadanie w pracy

4 komentarze:

  1. Pysznie wyglądające śniadanko;) Mam pytanie czy Ty jesz je w pracy na zimno czy odgrzewasz w mikrofali, chodzi mi szczególnie o kaszę, ryż? Czy nadają się one do spożywania na zimno? Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jam w pracy na zimno , traktuję to jako sałatkę :)
    Warzywa smażę na oleju , żeby się tłuszcz potem nie zestalił....
    Takie śniadanko robię wieczorem i do lodówki na noc a w pracy trzymam pojemnik w szafce żeby miał temp. pokojową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne śniadanie. Po takim to i dzień w pracy lepszy. Wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję ! Pięknie i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)