Cebula działa bakteriobójczo , usuwa nadmiar wody z organizmu , wzmacnia serce i nie dopuszcza do powstawania zakrzepów krwi . Poza tym zawiera sporo witamin , w tym witaminy C niezbędnej dla podniesienia odporności zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym .
Polecam więc taką zupkę , bo nie tylko smaczna ale jak się okazuje bardzo zdrowa ;)
Składniki :
- kilka cebul pokrojonych w półplasterki
- olej rzepakowy
- bulion
- grzanki
- ser wg uznania - ja miałam typu camembert
- zielenina jakakolwiek do posypania
Po tym czasie wlać bulion tak aby zakrywał cebulę . Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut , doprawić do smaku .
Gorącą zupę podawać posypaną grzankami serem oraz zieleniną .
Smacznego !
świetna , chętnie bym zjadła taką:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to górne zdjęcie :) A fanem zupy cebulowej jestem od dawna, robię ją z dodatkiem białego wina.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zdjęcie - ostre papryczki chilli :)
OdpowiedzUsuńTeż czasem dodaję winka ale niestety nie miałam :(