sobota, 1 lutego 2014

Zupa cebulowa

Cebula niezwykle zdrowa ,  najwartościowsza zjedzona na surowo ale nie oszukujmy się ......zapach po jej zjedzeniu skutecznie odstrasza przed takim sposobem jej spożywania . Na szczęście nie traci swoich wartości odżywczych podczas obróbki termicznej za to traci olejki eteryczne ;)
Cebula działa bakteriobójczo , usuwa nadmiar wody z organizmu , wzmacnia serce i nie dopuszcza do powstawania zakrzepów krwi . Poza tym zawiera sporo witamin , w tym witaminy C niezbędnej dla podniesienia odporności zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym . 
Polecam więc taką zupkę , bo nie tylko smaczna ale jak się okazuje bardzo zdrowa ;)
Składniki :
  • kilka cebul pokrojonych w półplasterki
  • olej rzepakowy
  • bulion
  • grzanki
  • ser wg uznania - ja miałam typu camembert
  • zielenina jakakolwiek do posypania 
Cebulę szklimy na oleju , następnie przykrywamy i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu ok. 30-40 minut . Cebula nabierze wtedy słodkiego posmaku .
 Po tym czasie wlać bulion tak aby zakrywał cebulę . Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut , doprawić do smaku .
Gorącą zupę podawać posypaną grzankami serem oraz zieleniną .
Smacznego !

3 komentarze:

  1. świetna , chętnie bym zjadła taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba to górne zdjęcie :) A fanem zupy cebulowej jestem od dawna, robię ją z dodatkiem białego wina.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Zdjęcie - ostre papryczki chilli :)
    Też czasem dodaję winka ale niestety nie miałam :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)