Takiego pstrąga zwykle podaję z pieczywkiem czosnkowym i lekką sałatką Grecką , polecam taki zastaw ...
Składniki :
- 2 pstrągi
- 3/4 kostki masła ( część do pstrągów , natomiast resztę wykorzystamy do pieczywka )
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- plasterki cytryny
- folia aluminiowa
Pstrągi skrapiamy sokiem z cytryny i olejem , opruszamy solą i pieprzem .
Do środka wkładamy wałeczek masła czosnkowego 2 plasterki cytryny , na wierzch układamy plaster cytryny i natkę pietruszki .
Zawijamy w folię aluminiową , błyszczącą stroną do środka i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut , 10 minut przed końcem otwoeramy folie i zostawiamy tak do zrumienienia skórki .
Sałatka Grecka:
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- oliwki
- ser feta
- sos winegret ( 5 łyżek oliwy z oliwek , 1 łyżeczka musztardy , 1 łyżeczka miodu , ząbek czosnku , sok z cytryny , sól , pieprz , 3 łyżki wody - umieszczamy wszystko w małym słoiczku i wstrząsamy do powstania emulsji , smakujemy po wymieszaniu i doprawiamy wg naszego smaku )
Pieczywko czosnkowe :
- bagietkę nacinamy nożem nie do końca i w powstałe nacięcia wkładamy masło czosnkowe
Smacznego i miłego wieczorku :)
świetny pomysł:D
OdpowiedzUsuń