środa, 12 lutego 2014

Pieczony pstrąg z afrodyzjakiem ;)

Propozycja podania pstrąga na romantyczną kolację we dwoje ..... zbliżają się Walentynki więc może ktoś wykorzysta..... Co prawda aromat czosnku nie bardzo sprzyja zbliżeniom ale zjedzony we dwójkę zamienia się w afrodyzjak ;)
Takiego pstrąga zwykle podaję z pieczywkiem czosnkowym i lekką sałatką Grecką , polecam taki zastaw ...


Składniki :
  •   2 pstrągi 
  • 3/4 kostki masła ( część do pstrągów , natomiast resztę wykorzystamy do pieczywka )
  • 3 ząbki czosnku 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • plasterki cytryny
  • folia aluminiowa
Masło mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku , dodajemy posiekaną natkę pietruszki  , sól i pieprz .
Pstrągi skrapiamy sokiem z cytryny i olejem , opruszamy solą i pieprzem .
Do środka wkładamy wałeczek masła czosnkowego 2 plasterki cytryny , na wierzch układamy plaster cytryny i natkę pietruszki .
 Zawijamy w folię aluminiową , błyszczącą stroną do środka i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut , 10 minut przed końcem otwoeramy folie i zostawiamy tak do zrumienienia skórki .

Sałatka Grecka:
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  •  oliwki 
  • ser feta
  • sos winegret ( 5 łyżek oliwy z oliwek , 1 łyżeczka musztardy , 1 łyżeczka miodu , ząbek czosnku , sok z cytryny , sól , pieprz , 3 łyżki wody - umieszczamy wszystko w małym słoiczku i wstrząsamy do powstania emulsji , smakujemy po wymieszaniu i doprawiamy wg naszego smaku )
Sałatę porwać , pomidorki pokroić na ćwiartki , paprykę i ser feta w kostkę , cebulkę w piórka , oliwki w plasterki . Wymieszać , przed samym podaniem polać sosem winegret .


Pieczywko czosnkowe :
  • bagietkę nacinamy nożem nie do końca i w powstałe nacięcia wkładamy masło czosnkowe
Układamy na tacce z folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika na 8 minut przed końcem pieczenia pstrągów . 

  Smacznego i miłego wieczorku :)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)