czwartek, 2 stycznia 2014

Kaczka pieczona w czerwonym winie i pomarańczach

Propozycja niedzielnego...świątecznego... obiadu . Aromat pomarańczy smacznie podkreśla smak mięsa kaczki , dodatkowym aromatyzowana cynamonem , suszoną śliwką oraz czerwonym winem....polecam :)
Taką kaczkę możemy podawać z kluseczkami i buraczkami  , popijając czerwonym barszczykiem lub winkiem jak już nigdzie nie jedziemy ;)
Składniki:
  • kaczka pekin waga ok. 2 kg
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • laska cynamonu
  • 4 suszone śliwki 
  • lampka czerwonego półwytrawnego wina
  • lampka wody
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Kaczkę nacieramy solą , pieprzem i majerankiem .
Pomarańcze i jabłka  dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem , kroimy na ćwiartki .
Jabłkami i 1 pomarańczą nadziewamy kaczkę .
Drugą pomarańczą , śliwkami i cynamonem obkładamy na zewnątrz . Wkładamy do naczynia żaroodpornego piersiami na dół .         
Wlewamy wino i wodę i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 2,5 godziny .
 Należy pamiętać aby w trakcie pieczenia od czasu do czasu polewać powstałym sosem .
Na 20 minut przed końcem pieczenia przewracamy kaczkę piersiami do góry i nie przykrywamy w celu zrumienienia skórki . Odlewamy powstały sos zostawiając trochę tłuszczu na dnie .
Odlany sos zagotowujemy w garnuszku , doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem , zabielamy śmietanką .
 Smacznego !

4 komentarze:

  1. Podałam kaczuszkę goscią na I komunię św mojego syna " super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się , że smakowała ...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwki to podstawa przy kaczce. A mi wizualnie doskonale pasują te malutkie ziemniaczki. Genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. DOBRA KACZUSZKA NA TYM PRZEPISIE

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)