czwartek, 9 stycznia 2014

Muszle dyniowo-serowe w sosie pomidorowym

Farsz dyniowo-serowy może być wykorzystany do pierogów ale z braku chęci ich lepienia wybrałam muszle makaronowe ;) 
Szybko , łatwo i smacznie :)

Składniki :
( na 2 głodne osoby )

Farsz:
  • połowa dyni hokkaido
  • 200 g twarogu 
  • 1 cebula
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy 
  • ząbek czosnku  
  • 4 łyżki tartego sera grana padano
  • 250 g makaronu do nadziewania np. muszle giganty
Dynię pokroić w kostkę , skropić olejem , posypać ziołami i wstawić do nagrzanego
do 180 stopni piekarnika .Piec ok. 15-20 minut do miękkości .
Cebulę pokrojoną w kostkę zezłocić na oleju .
Upieczoną i lekko ostudzoną dynię zgnieść z twarogiem , wrzucić rozgnieciony czosnek , ser  ,doprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny , wrzucić usmażoną cebulkę wymieszać .

Sos pomidorowy: 
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
Cebulkę zeszklić na oleju , wlać pomidory z puszki , doprawić solą i pieprzem do smaku . Gotować ok. 8 minut .

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu . Zahartować i odcedzić .
Gotowe muszle nadziewać farszem i układać na sosie pomidorowym . Udekorować świeżymi ziołami.
 Smacznego !

2 komentarze:

  1. Dyniowo-serowe sosy do makaronu są przesmaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie :- ) danie wege

    Ewa
    a dynię to o tej porze roku można kupić ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)