czwartek, 5 grudnia 2013

Pierniczki Lebkuchen

Pyszne pierniczki wg przepisu z bloga Moje Wypieki i z tego co zauważyłam one królują :) Nie dziwię się , bo wykonanie proste i szybkie a smak rewelacyjny !
Przepisu nie zmieniałam , zrobiłem ściśle wg tylko zwiększyłam porcję o połowę . Poniżej zamieszczam oryginalny przepis i sposób wykonania . 
Lukier zrobiłam cytrynowy tak dla orzeźwienia smaku :)
Pierniczki w towarzystwie orzeszków w solonym karmelu
Składniki na 30 sztuk
  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).


Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Ja zrobiłam z 1,5 porcji i mi wyszły 44 sztuki Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

 Lukier cytrynowy :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
Cukier puder wsypać do miseczki ok. 1 szkl. i wcisnąć sok z połowy cytryny , jak będzie za mało docisnąć z drugiej połówki . Masa ma być gęsta ale na tyle płynna żeby można była smarować pędzelkiem .

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)