czwartek, 12 grudnia 2013

Francuskie trójkąty z białą kaszą gryczaną i jarmużem

Trójkątne pierożki z pysznym i zdrowym nadzieniem .
Kasza gryczana biała nie prażona zawiera dużo więcej wartości odżywczych od prażonej , jest bardziej delikatne i neutralna w smaku.
Działa rozgrzewająco więc na zimę idealna , dodatkowo zawiera dużo błonnika co też ma znaczenie zimową porą ;)
Kasza gryczana dostarcza naszemu organizmowi krzem chroniąc nas przed zawałem , żylakami , "pajączkami" , wylewami . 
Do kaszy dodałam też jarmuż , który jest niezwykle bogaty w antyoksydanty chroniące nas przed rakiem  . 
Ciasto francuskie , w które zawinięte są te zdrowe składniki nie powinno w nas wywoływać wyrzutów sumienia ;) 
Można zjeść na ciepło a resztę zabrać do pracy na śniadanie , na zimno też smakują wybornie .
Składniki :
  • 250 dkg twarogu
  • woreczek kaszy gryczanej białej 
  • 1 cebula
  • 2 liście jarmużu 
  • 1 jajko
  • olej do smażenia cebulki
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego 
 Kaszę ugotować wg przepisu .
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju , dodać pokrojony jarmuż smażyć ok. 10 minut.
Ugotowaną kasze wymieszać z cebulką i jarmużem , doprawić solą i pieprzem , wbić jajko i wymieszać .
Ciasto francuskie rozwinąć , pokroić na 12 kwadratów . Na każdym kłaść tyle nadzienia aby udało się zawinąć i skleić .
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut do zrumienienia .

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Ale super pomysł! Uwielbiam kaszę gryczaną a w połączeniu z ciastem francuskim i twarogiem musi być wyśmienite. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie to wygląda :) własnie takie potrawy lubię

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)