wtorek, 10 grudnia 2013

Kokosanek z białek

Ciasto upieczone z białek pozostałych po pieczeniu pierniczków . Dodatek wiórków kokosowych sprawił , że smakuje jak kokosanki :)
Składniki :
(tortownica 26cm)
  • 6 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/3 kostki masła roztopionej ostudzonej 
  • 1 szkl. wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka olejku waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubijamy na puch , dodając powoli cukier . Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i kokosem , wlewamy roztopione masło i olejek , mieszamy delikatnie i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia .
 Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 200 stopni .

Dekorujemy lukrem cytrynowym  :
  • cukier puder 
  • sok z cytryny
Cukier puder mieszamy z sokiem aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany , polewamy esy-floresy .
 Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Wygląda cudownie puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zostały mi białka, zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z białek, które zostały po drożdżowym. Wyszło świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)