niedziela, 11 maja 2014

Deser truskawkowy

Truskawki......w końcu są ! 
Nie tylko kuszą wyglądem i smakiem ale mają wiele wartości odżywczych . Zawierają bardzo dużo witaminy C , zawierają spore ilości żelaza i magnezu . Mają działanie odkwaszające organizm , działają krwiotwórczo . 
Sok z truskawek ma działanie bakteriobójcze podobne do czosnku i cebuli ale konkurencję zapachową zdecydowanie wygrywają :)
Truskawki można jeść w sałatkach , surówkach , zupach i to jest zdecydowanie zdrowsza wersja ale dzisiaj dla poprawy nastroju na początek tygodnia polecam słodki deser ...mniam......i miłego tygodnia życzę :)
Składniki :
  • płat ciasta francuskiego 
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku 
  • ok.0,5 kg truskawek 
  • listki melisy do dekoracji 
Płat ciasta przecinamy na połowę i pieczemy ok. 15-20 minut w  piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Śmietanę z serkiem mascarpone ubijamy i dodajemy do smaku cukier puder .
Truskawki kroimy w plasterki .
Jeden upieczony i ostudzony płat ciasta smarujemy połową masy śmietanowe i układamy truskawki dociskając je do masy , przykrywamy drugim płatem i również smarujemy resztą masy .
Wierzch dekorujemy truskawkami i listkami melisy .
 Smacznego !

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)